PORTUGALSKO

Portugalsko pro vinařský svět zdaleka neznamená jen korek, portské a Madeiru. Vlhké, atlantické klima spolu se suchým vnitrozemím, vinohrady rozložené od mořského pobřeží až po svahy ve výšce 2000 metrů a více než pět desítek odrůd dává Portugalsku ideální předpoklady pro budování vinařského průmyslu, založeného na vlastnostech konkrétního „terroiru“.

Kromě slavných portských vín a vín z Madeiry nabízí Portugalsko mnoho dalších zajímavých vín. Suchá červená vína z oblasti Bairrada a Dao mohou v mnoha případech soupeřit s evropskou vyšší třídou a i kvalita červených vín z dalších oblastí, jako je Ribatejo nebo Alentejo, má stoupající úroveň. Nesmíme zapomenout ani na portugalský fenomén „vinho verde“. Toto tzv. „zelené“ víno je nenáročné a nízkoalkoholické, hojně vyráběné v nejsevernější části Portugalska. Vinho Verde svým jednoduchým, svěžím a mírně perlivým charakterem přesně „padne do noty“ obyvatelům zdejšího horkého a vlhkého regionu.

 

Záznamy nebyly nalezeny...