Originální portská vína
Portské víno, také známé jako Porto, Oporto nebo Vinho do Porto, je dezertní likérové víno, které se řadí mezi fortifikovaná neboli dolihovaná vína. Fortifikace znamená, že se do rozkvašeného rmutu přidá vinná pálenka. Tím se zastaví proces fermentace a výsledný nápoj si tak zachová přírodní sladkost z hroznového cukru a jeho chutě jsou bohaté, kulaté a hladké na patře. Vychutnat si ho můžete jako aperitiv před jídlem nebo jako digestiv po jídle – párovat ho lze se sýry, masem, ale i čokoládou.
Vydejte se po stopách portského
Ačkoliv domovem portského vína je Portugalsko, nejznámější je díky Anglii a jejím koloniím. Válka zuřící mezi Anglií a Francií totiž způsobila, že Anglie musela hledat nového dodavatele vína – a tím se stalo právě Portugalsko. Dovážená vína se ale během cesty lodí často kazila, a tak do nich výrobci začali přidávat pálenku nebo brandy. Že jste tento příběh už slyšeli? Není divu – vypraví se dodnes, ačkoliv se nezakládá zcela na pravdě. Ve skutečnosti je výsledkem dohody, kterou Angličané uzavřeli s Portugalskem. Zavázali se, že portugalská vína proslaví po celém světě. Avšak jen za podmínky, že vína budou mít anglické názvy a navíc se společně s nimi bude po světě šířit i výše zmíněná legenda.
Jak to tedy bylo ve skutečnosti?
A jaká je tedy pravdivá verze vzniku portského vína? Ve skutečnosti Portugalci omylem nalili rozkvašené víno do sudu se zbytkem brandy. Když víno o něco později ochutnali, s překvapením zaznamenali jeho plnou sladkou chuť, které se vzápětí rozhodli vyvážet. A tak (už doopravdy) vzniklo portské – fortifikované víno s nezaměnitelnou sladkou chutí, které doplulo do Evropy poprvé v roce 1678.
Portské víno jedině z oblasti Douro
Když dnes pijete portské, máte jistotu, že se jedná o vínu pocházející z regionu Douro. Nebylo tomu tak ale vždy. Portugalci si chtěli usnadnit produkci portského a začali sbírat hrozny na méně známých a přístupnějších vinohradech v regionu Dao. Britové ale zaznamenali rozdíl v kvalitě a vznesli podmínku, že pokud budou prodávat portské víno, bude pouze a jenom z regionu Douro. A tak vznikl v roce 1756 první celosvětově uznávaný vinařský region Douro.
Poznejte všechny chutě portského vína
Uplynulá staletí dala vzniknout mnoha typům portského. Patří mezi ně jak běžná červená ruby či tawny, tak sofistikovaná ročníková vína zrající několik let v sudu. Chloubou Portugalska je pak portské vintage, které jako jediné zraje v láhvi a čím je starší, tím je lepší.
- Ruby – nejznámější varianta portského vína, která po fermentaci zraje v betonových nebo nerezových nádržích o velkém objemu (20 tisíc litrů a více) bez přístupu vzduchu. Vína typu Ruby vynikají svou ovocností.
- Tawny – červené portské víno, které zraje v dřevěných sudech menšího objemu (cca 550 litrů). Při jeho popíjení můžete obdivovat zlatohnědou barvu a lehce ořechovou chuť.
- Bílé portské – patří mezi méně známá portská vína, z nichž některá jsou na rozdíl od červeného portského méně sladká a příznačně se tak nazývají Extra Dry White. Sladší je pak portské Fine White a nejsladší Lagrima. Bílá portská se podávají chlazená a tvoří skvělý základ pro oblíbený portugalský drink Porto tonic.
- Růžové portské – poprvé jste ho mohli ochutnat poměrně nedávno, konkrétně v roce 2008. Růžovou barvu získává díky působení hroznových slupek červených odrůd. Lze také použít na oblíbený nápoj Porto tonic – v chuti jde výrazně do třešňových tónů.
- Vintage – ročníkové portské, které stráví 2 roky v sudu, než ho ochutnáte. Vintage se dále vyvíjí v láhvi a mladé ročníky většinou nejsou určeny ke konzumaci. Vintage by měl mít stáří alespoň 10 let, aby se vůbec projevil jeho potenciál. Není proto divu, že se starší korek může při otevírání snadno zlomit. Jako jediné portské víno se skladuje naležato a před servírováním se musí takzvaně dekantovat neboli přelít do karafy. Jedná se o nefiltrované víno a v láhvi bývá sedlina, před otevřením jej proto doporučujeme nechat alespoň 3–4 hodiny nadechnout. Následně by se jako jediné portské mělo vypít nejpozději do 36 hodin – věříme, že jakmile vintage portské ochutnáte, nebude to pro vás žádný problém.
- Late Bottled Vintage (LBV neboli pozdně stáčené Vintage) – vyrábí se stejně jako Vintage varianta, v sudu si ale poleží 4 až 6 let.
- Colheita – jednoročníková sklizeň portského vína stylu tawny. Toto víno zraje na sudu minimálně 10 let a vyvíjí se pouze po dobu zrání na sudu. Ve chvíli, kdy se nalahvuje, jeho chutě a vůně se už dále nerozvíjejí. U Colheity nás při nákupu zajímá datum lahvování, které najdete na zadní etiketě vína. Čím déle na sudu, tím lépe. Colheitu můžete pít i klidně 9 měsíců po jejím otevření.
- Víceleté portské – portské víno tawny stylu, které zraje 10, 20 nebo klidně 50 let. Ve skutečnosti se jedná o směs několika ročníků, přičemž na etiketě se udává vážený průměr jejich stáří. Např. 20 YO označuje víceleté portské staré cca 18–22 let, ale také 15–25 let – rozhodnutí záleží na producentovi, avšak vážený průměr stáří vín musí vždy vycházet na 20 let. Teprve nedávno jste tak dostali možnost ochutnat 50leté portské – v roce 2022 ho směla uvést na trh společnost Kopke, která jako první získala povolení od kontrolního orgánu IVDP.
- Garrafeira – portské, na jehož otevření si po sklizni ještě nějakou dobu počkáte. Nejprve zraje 6 až 8 let v dřevěných sudech, aby dalších 8 let dozrávalo ve skleněných demižonech.
- Crusted – varianta portského vína, která je podobné stylu Vintage. Jedná se o blend několika ročníků, který zraje 4 roky na sudu a další 3 roky v láhvi. Produkuje jej velmi málo vinařství.
Nejprodávanější
-
1990 Feuerheerd´s Colheita v dárkové krabičce, 0,75l Feuerheerd´s – Skladem2 569 Kč
Ročníkové víno 1990
-
1970 Feuerheerd´s Colheita v dárkové krabičce, 0,75l Feuerheerd´s – Skladem4 528 Kč
Ročníkové víno 1970
-
1975 Burmester Colheita v dárkovém tubusu, 0,75l Burmester – Skladem4 060 Kč
Ročníkové víno 1975
-
2005 Burmester Colheita v dárkovém tubusu, 0,75l Burmester – Skladem1 212 Kč
Ročníkové víno 2005
-
1974 Maynard´s Colheita v dárkové krabičce, 0,75l Maynard´s – Skladem5 499 Kč
Ročníkové víno 1974
Stránka 1 z 5 - 55 položek celkem
Stránka 1 z 5 - 55 položek celkem