ŠUMIVÁ VÍNA

Champagne, objev, který se povedl zcela náhodou a tento objev se připisuje mnichu Domu Pérignonovi. Vzniklo údajně jako vedlejší produkt a bublinky, které se ve víně přirozenou cestou tvořily, považoval za nežádoucí stav a dlouho se Pérignon snažil daný výsledek náhody odstranit. Trvalo dlouhých 200 let než se celý proces výroby dostal až do stavu, jaký ho známe dnes. 

Nejčastějšími způsoby produkce Champagne je Tradiční (méthode champenoise) metoda a metoda Charmat. Méthode champenoise je tradiční postup výroby šumivých vín v oblasti Champagne a je založen na druhotném kvašení v lahvi. Charmatova metoda je jednou z nejrozšířenějších metod a vyrábí se pomocí ní lehká šumivá vína s ne tak výrazným perlením a větší velikostí bublinek. Je založena na principu druhotného kvašení v nerezových ocelových tancích. 

Champagne lze vyrábět ze tří hlavních odrůd, ChardonnayPinot noir a Pinot Meunier. Kromě těchto odrůd je povoleno přidávat do šampaňského cuvée též několik dalších bílých odrůd. Jejich zastoupení je extrémně malé a zabírají jen 0,02 % celkové plochy a jedná se spíše o rarity: Pinot Blanc (Rulandské bílé), Pinot gris (Rulandské šedé), Arbane a  Petit Meslier.

 Chardonnay se vyznačuje jemným aroma a výraznou kyselinkou, zraje pomalu a přináší svěží květinové a ovocné tóny. Pinot noir (Rulandské modré) přináší aroma vyzrálého ovoce a dává šampaňskému potřebnou sílu a tělnatost. Pinot Meunier (Mlynářka) poskytuje plnější a zaoblenější vína. 

 

Nejprodávanější

Stránka 1 z 2 - 17 položek celkem

Další produkty

Stránka 1 z 2 - 17 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.