Něco málo o rumech!!!

Pravý rum se vyrábí destilací cukrové třtiny, i když ne vždy tomu tak musí být. Nařízení se mohou lišit, ale obecně by rumový destilát měl splňovat tyto podmínky: alespoň 37,5% alkoholu a méně než 20 gramů cukru na litr. Při překročení stanovené hranice obsahu cukru automaticky přecházíme do kategorie rumových likérů a elixírů.

Rumy můžeme rozlišovat dle základních surovin, ze kterých vyrábí. Poté, co se z cukrové třtiny vylisuje šťáva, rumy rozlišujeme na:

Řemeslné a agricole rumy se vyrábějí z čerstvě vylisované třtinové šťávy, která se musí prokvasit ve třtinové víno a výsledný produkt se následně destiluje. U těchto rumů je zbytkový cukr ve většině případů nižší.

Melasové nebo taky tradiční rumy se vyrábějí z melasy. Aby se ze získané šťávy stala melasa, je potřeba šťávu zahřát, zbavit vody a přefiltrovat.

Třetí a poslední možností je „panenský med“ cukrové třtiny. Tento produkt využívají někteří výrobci jako například Zacapa nebo Diplomático. Jedná se o čistou šťávu z cukrové třtiny, která je zbavena vody, kdy je tento efekt docílen při prvním lisování cukru.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.