Vinařská oblast Umbria

Ve střední Itálii ležící region Umbria je sice vinařsky i turisticky zastíněn sousedním Toskánskem, přesto má co nabídnout jak návštěvníkům, tak milovníkům vína na celém světě.

Celková rozloha vinic dosahuje přibližně 16.500 hektarů. Pěstuje se tu celá řada odrůd a vyrábí prakticky všechny možné druhy vína – vína červená, růžová i bílá, šumivá, suchá, polosuchá i sladká s různým stupněm sladkosti, včetně málokde v Itálii vídaných vín botrytických. Převažujícími bílými odrůdami jsou Trebbiano, Grechetto, Chardonnay, Malvasia, červenými Sangiovese, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero – setkat se ale lze s mnohými dalšími.

Nejznámějším vinařským velvyslancem Umbrie ve světě je bílé víno z apelace Orvieto. Pěstuje se na více jak 2.100 hektarech a tedy na velmi rozmanitých polohách i druzích půd. Jeho základem je odrůda Procanico (místní název odrůdy Trebbiano). Výrazně menší množství vyráběného červeného nese označení Rosso Orvietano.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.